Meining:

– Korleis snakke med barn om krig og konflikt?
Nyhetsbildet er fylt med konflikter, krangel og skarp retorikk mellom mektige verdensledere. Med Donald Trump som ny president i USA, steile fronter mellom USA og Ukraina, og en pågående handelskrig, er det naturlig at mange føler økt frykt og uro.
Det kan være skremmende for både voksne og barn å ta innover seg alt som nå skjer på den internasjonale scenen. Barn får med seg hva som skjer rundt dem. De får med seg at verdensledere krangler og at det snakkes om krig og konflikt på nyhetene, og de får med seg at voksne snakker om økt frykt og uro.
Det er derfor viktigere enn noensinne at vi som voksne tar ansvar for å snakke med barna våre om det som skjer, og om hva som gjøres for å løse konfliktene. Redd Barna har utarbeidet noen råd til hvordan du kan snakke med barn om krig og konflikt, slik at vi kan hjelpe barn til å føle seg tryggere og mer forstått i en verden som kan virke uoversiktlig og skremmende.

1. Lytt til barna
Gi barna muligheten til å uttrykke sine tanker og følelser. La dem stille spørsmål om det de ikke forstår eller er bekymret for. Lytt nøye før du svarer, da barn ofte har en annen oppfatning av situasjonen enn voksne. Å reflektere sammen med dem om hva de ser og hører kan gi dem en bedre forståelse. Bruk gjerne nyhetsoppslag eller TV-innslag som utgangspunkt for samtalen, og spør dem hva de har sett eller hørt som de lurer på.
2. Vær konkret
Når du snakker med barn, er det viktig å bruke et språk som er lett å forstå. Unngå kompliserte ord og begreper som kan forvirre dem. Ved å være konkret kan du hjelpe barna med å få en klarere forståelse av situasjonen uten å skape unødvendig frykt. Forklar ting på en enkel måte, og vær ærlig om det du ikke vet. Dette gir barna trygghet i at det er greit å ikke ha alle svarene.
3. Ta hensyn til alder
Barn i ulike aldre har forskjellige behov når det gjelder å forstå krig og konflikt. Små barn kan bli engstelige av det de ser og hører, og trenger enkle forklaringer på hva krig innebærer. Eldre barn har bedre forutsetninger for å forstå komplekse situasjoner, men de trenger fortsatt å snakke om tankene sine og få forklaringer for å bearbeide det de opplever.
4. Fortell om løsninger
Fortell om alt som gjøres for å finne løsninger på konfliktene. Forklar at voksne jobber hardt for å få slutt på konflikter og krig og vold, selv om det er kompliserte problemer som skal løses. Det er greit å innrømme at vi ikke har alle svarene, og oppmuntre barna til å uttrykke sine tanker gjennom å sende e-post til en statsråd eller skrive innlegg i lokalavisen. Dette kan gi dem en følelse av deltakelse og mestring, og hjelpe dem med å forstå at det finnes mennesker som jobber for fred.
5. Støtt barns initiativ
Barn som ønsker å hjelpe til bør støttes og stimuleres. Oppmuntre barn som ønsker å bidra, enten det er gjennom innsamlingsaksjoner, teater, eller brev til myndigheter. Ved å engasjere seg aktivt kan barna føle at de bidrar til en positiv endring, noe som kan gi dem en følelse av kontroll og håp i en ellers uoversiktlig situasjon. Det vil også gi dem mestringsfølelse, og kan dempe frykten.