Meining:

MEINING: Norill Mallasvik, nestleiar, og Bjørnar Nesje, leiar, i Utdanningsforbundet Midt-Telemark.

– Kutt utan å ha gjennomført grundig analyse er eit farleg sjansespel

Utdanningsforbundet i Midt-Telemark har skrive brev til lokalpolitikarane.

“Å drive skole er et håndverk” sa kommunedirektør Per Dehli i sitt siste kommunestyremøte 12. mai. 

Vi kunne ikke vært mer enige. Det er flinke “håndverkere” både i skoler og barnehager. Ansatte jobber hver dag for at barna i kommunen skal ha det trygt og godt, og at de skal få leke og lære for å vokse opp til å bli aktive og kunnskapsrike samfunnsborgere.

Det er så synd å se at det blir stadig vanskeligere å drive skoler og barnehager på en god måte fordi økonomien er så dårlig. Et skikkelig godt tilbud til barn og unge har over lengre tid blitt redusert til et ambisjonsløst “godt nok”. 

Hvor mange bestiller sydenferie og tenker at “dette tostjerners hotellet i bakgata er godt nok”?

Økonomien i Midt-Telemark er så dårlig at ingen kan skjermes fra nedskjæringer. Vi må si oss enige med eldrerådet som i Bø blad 19. mai sier «Vi ser tallene, men vet ikke konsekvensene».

Utdanningsforbundet Midt-Telemark er oppgitt over at staten Norge ikke har større ambisjoner på vegne av barn og unge enn at kommunene ikke gis mulighet til mer enn et «godt nok» tilbud. 

Som representanter for ledere og lærere i skoler og barnehager ser vi daglig konsekvenser av knappe ressurser. 

Profesjonen tar sitt samfunnsmandat på største alvor. «Godt nok» står i sterk kontrast til den faglige, pedagogiske og etiske tryggheten de har med seg fra utdanningen. De vet hvilke konsekvenser dårlig økonomi har, og hvilken utrygghet dette skaper hos alle i skolesamfunnet.

Utdanningsforbundet Midt-Telemark vil peke på noen av disse konsekvensene:

  • Færre ansatte betyr mindre tid til hvert barn. De fleste oppgaver er lovpålagte, men må likevel utføres med en dårligere tjeneste som resultat.
  • De ansatte som blir igjen vil komme under et sterkt press om å likevel gjøre alt som ble gjort tidligere. Dette skaper slitasje, sykefravær og store utgifter.
  • Arbeidsmiljøet forringes på grunn av stadig mindre tid og flere forventninger. Dette er viktig for om ansatte klarer å stå i jobb, og for om kommunen kan ses på som en attraktiv arbeidsgiver framover.

Økonomiske og organisatoriske kutt uten å ha gjennomført en grundig ROS-analyse er et farlig sjansespill. 

Arbeidsmiljøloven og tariffesta avtaler må følges også i trange tider. Vi forventer at kommunestyret, sammen med de øverste lederne i kommunen, tar ansvaret for konsekvensene av reduserte tjenester.

 

Powered by Labrador CMS